Нови светски хаос – Александар Дугин

Нови светски хаос - Александар Дугин (Фото: Графит са ракетом Топољев у Москви)

Русија се бори против Новог светског хаоса управо због самог принципа поретка – не само свог, руског, већ поретка као таквог. Другим речима, Русија настоји да брани управо светски поредак, насупрот западној хегемонији, која је хегемонија интернализованог хаоса, односно глобализма.

Сукоб два светска поретка

Аутор: Александар Дугин

Чини се да је у специјалној војној операцији (СВО) реч о сукобу два светска поретка – униполарног, који представљају колективни Запад и Украјина, и мултиполарног, који бране Русија и они који су на овај или онај начин на њеној страни (пре свега Кина, Иран, Северна Кореја, низ исламских држава, делимично Индија, Турска, као и земље Латинске Америке и Африке). То је управо оно што јесте. Али, хајде да погледамо проблем са тачке гледишта која нас занима и да сазнамо какву улогу овде игра хаос.

Одмах да истакнемо то да се термин светски поредак (world order), јасно позива на експлицитну структуру, односно да је антитеза хаоса. То значи да имамо посла са два модела простора – униполарним и мултиполарним. Ако је тако, онда овај сукоб између светова, између поредака, структура и хаоса нема никакве везе са тим.

Запад нуди своју верзију – центар – периферију, где је центар он сам и његов систем вредности. Русија и (најчешће пасивно) земље које је подржавају залажу се за алтернативни космос: колико цивилизација, толико светова. Једна хијерархија наспрам неколико, организованих по аутономним линијама. Најчешће на историјско-верској основи. Овако је Хантингтон замишљао будућност.
Сукоб цивилизација је надметање светова, поредака. Постоји западноцентричан, постоји плуралистички.

СВО у овом контексту изгледа као нешто сасвим логично и рационално. Униполарни свет, који је скоро настао после слома биполарног модела од 1991. године, не жели да одустане од лидерске позиције. Нови центри моћи се боре да се ослободе моћи распадајућег хегемона. Чак је, можда, и Русија пожурила да га директно изазове. Али ако не покушате, нећете знати колико је он заправо слаб (или јак). У сваком случају, овде је све прилично јасно: два модела космоса, са једним израженим центром и са неколико – боре се између себе.

У сваком случају, овде нема хаоса. А ако сретнемо нешто слично томе, онда само као ситуацију фазног прелаза. Ово би делимично објаснило ситуацију у Украјини, где се хаос осећа у потпуности. Али постоје и друге димензије овог проблема.

Хобсов хаос: природно стање и Левијатан

Левијатан: илустрација првог издања књиге Томаса Хобса

Хајде да ближе погледамо шта чини униполарни светски поредак оријентисан на Запад. Ово није само војно-политичка превласт САД и вазалних држава – пре свега НАТО земаља. То је и реализација идеолошког пројекта. Овај идеолошки пројекат је у складу са прогресивном демократијом. Смисао прогресивне демократије је да демократије треба да буде све више, а да вертикални модел друштва замени хоризонтални – у крајњем случају мрежа, ризом.
Оснивач западне политичке науке Томас Хобс замишљао је историју друштва на следећи начин. У првој фаза људи живе у природном стању. Овде је „човек човеку вук“ (homo homini lupus est). Ово је агресивни почетни друштвени хаос заснован на себичности, суровости и снази. Отуда принцип рата свих против свих. Таква је, по Хобсу, природа човека, будући да је човек у почетку зао. Љут, али и паметан.

Ум у човеку му је рекао да ако наставиш да будеш у природном стању, људи ће се пре или касније убијати. А онда је одлучено да се створи страшни идол који је направио човек – Левијатан, који ће наметнути правила и законе и побринути се да их сви следе. Тако је човечанство решило проблем суживота вукова. Левијатан је супер вук, очигледно јачи и окрутнији од било ког њиховог народа. Левијатан је држава.

Традиција политичког реализма, пре свега у међународним односима, ту стаје. Постоји само природно стање и Левијатан. Ако не желиш једну, добићеш другу.

Хаос у међународним односима у традицији реализма

Овај модел је прилично материјалистички. Природно стање одговара агресивном хаосу, непријатељству (νεικος), што је Емпедоклова алтернатива љубави/пријатељству. Увођење Левијатана балансира непријатељство, намећући свим „вуковима“ правила и норме које се не усуђују да прекрше из страха од казне и на граници смрти. Отуда формула коју је много касније изнео Макс Вебер – „држава је једини субјект спровођења легитимног насиља“. Левијатан је очигледно јачи и страшнији од било ког предатора, па је стога у стању да заустави низ неповратних агресија. Али Левијатан није љубав, није Ерос, није психа. Ово је само нови израз непријатељства, тоталног непријатељства подигнутог на моћ.

Отуда право сваке суверене државе (а Левијатан је суверен и то је његово главно својство) да започне рат са другом државом. Смирујући унутрашње непријатељство, Левијатан је слободан да покрене рат споља.

Управо ово право на рат постаје основа хаоса у међународним односима, у складу са школом реализма. Међународни односи су хаос управо зато што не може постојати виши ауторитет између неколико Левијатана. На макро нивоу понављају природно стање: држава је себична и зла јер је особа која ју је основала себична и зла. Хаос унутра је замрзнут да би се открио у рату између држава.

Политички реализам до данас није у потпуности заживео у демократским земљама, као потпуно легитимно гледиште у међународним односима.

Наручите књигу из прилога и добићете на поклон часопис Летопис Матице српске

Локов поредак

Али, то није све. Хобса је пратио још један значајан мислилац, Џон Лок, који је формулисао другачију школу политичке мисли, либерализам. Лок је веровао да човек сам по себи није лош, већ етички неутралан. Он је tabula rasa – празна табла. Ако је Левијатан љут, онда ће бити љути и његови грађани. Али ако Левијатан промени своје расположење и своје оријентације, он је у стању да преобрази природу људи. Људи сами по себи нису ништа – од њих можете направити вукове, или можете направити овце. Све зависи од владајуће елите.

Ако Хобс мисли на стање које је било пре државе и предодредило њен монструозни карактер (отуда и Хобсов хаос), па га пореди са државом, онда Лок разматра већ постојеће стање и шта би могло да уследи ако држава престане да буде зло чудовиште и постане извор морала и васпитања, а онда сасвим нестане, преносећи иницијативу на преваспитане – просвећене – грађане. Хобс размишља у терминима прошлост/садашњост, Лок у категоријама садашњост/будућност. У садашњости је држава зла – себична и сурова (отуда ратови и хаос у међународним односима). У будућности је позвана да буде љубазна, што значи да ће њени грађани престати да буду вукови и ратови ће престати, јер ће у међународним односима преовладати међусобно разумевање.

Другим речима, Хобс предлаже дијалектику хаоса и његово релативно уклањање у Левијатану (са новим упадом у поље међудржавних односа), а Лок предлаже да се исправи сурова природа државе преобликовањем (преваспитавањем, просветљењем) њених грађана и укидањем рата између народа. Али Лок предлаже да се непријатељство својствено Хобсу замени не љубављу и редом, већ комерцијалом, трговином, шпекулацијама. Трговац (а не пророк, свештеник или песник) замењује ратника. Ова трговина се зове douce commerce, „нежна трговина”. То је нежно у поређењу са ратниковим бруталним хватањем плена након заузимања града. Али колико је окрутна сведочи Шекспиров Млетачки трговац.

Значајно је да Лок схвата постдржавни чисто комерцијални поредак као нешто што прати доба држава. То значи да се колективни ум, ипостасиран у Левијатану, никако не поништава, већ се само спушта на нижи ниво. Преваспитани, просвећени грађанин (бивши вук) је сада свој Левијатан. Преваспитавајући своје поданике, просвећени монарх (синоним за просвећену државу) преваспитава и себе.

Светска влада као пројекат просветитељства

Ту почиње теорија политичке демократије. Држава васпитава грађане, искорењује из њих агресију и себичност, а сама постаје алтруистичка, пацифистичка. Отуда главни закон међународних односа: демократије се не боре једна против друге.

И даље. – Ако су државе престале да буду себичне (суверене), онда су у стању да демократски успоставе наднационалну инстанцу Светске владе. Она ће се побринути да сва друштва буду добра и да само тргују међу собом и да се никада не свађају. Постепено ће се укинути државе и доћи ће „Један свет“, глобално грађанско друштво.

Економија: Локов хаос

Чини се да је код Лока и у каснијој традицији либерализма који наставља његове идеје, хаос уклоњен. Али, он ту није био. Овде нема војног хаоса, али има економског хаоса. Дакле, нема агресије, али остаје хаос. Да, и агресија и непријатељство остају, само добијају другачији карактер – наиме, онај који је комерцијална (капиталистичка) држава наметнула друштву. Конкретно, западноевропска држава модерног доба.

Чињеница да тржиште треба да буде слободно, а привреда дерегулисана је главна теза либерализма, односно модерне демократије. Тако се поново уноси хаос, али само у другом виду – са одсеченом агресијом и директним егоизмом. Левијатан се поистовећује са разумом (он је утемељен на његовој основи), а разум се сматра нечим универзалним. Отуда Кант, његов трансцендентални разум и позиви на универзални мир. Овај разлог се не поништава (заједно са превазилажењем Левијатана), већ се трансформише, омекшава, колективизује (Левијатан је колективан), а затим распршује у многе целине, исписане на празним таблама атомских појединаца. Постдржавна личност се разликује од преддржавне по томе што је од сада ум његова индивидуална имовина. Тако је Хегел схватао грађанско друштво. У њему се општа рационалност старе монархије преноси на многе грађане – буржује, варошане.

Према томе, у либералној теорији, пошто је Левијатан рационалност, онда дистрибуција рационалности свим појединцима уклања потребу за њим. Друштво ће ионако бити мирно (што је Левијатан раније обезбедио), а његове вучје склоности реализоваће се у промењеном облику – кроз трговачко такмичење. У оштрој форми, теоретичар либералног расизма, социјалдарвиниста Спенсер, каже исту ствар.
Нежна трговина, douce commerce, јесте благи хаос, хаос у контексту либералне демократије.

Наручите књигу из прилога и добићете на поклон часопис Летопис Матице српске

Нова демократија и управљање: благи распршени хаос

На Западу постоји баланс Хобса и Лока – песимистичког и ретроспективног схватања државе (и саме природе човека) и оптимистичког прогресивног. Први се зове реализам, други либерализам. Обе модерне, западноцентричне, модернистичке теорије се уопштено поклапају, али се разликују у појединостима. Пре свега, у тумачењу хаоса. За реалисте је хаос очигледно зао и агресиван. И управо за борбу против њега створена је држава – Левијатан. Али хаос није нестао, од спољашњег се претворио у унутрашњи. Отуда и тумачење природе рата у реализму.

Либерализам дели тумачење генезе државе, али верује да се зло у човеку може победити, уз помоћ државе, која се трансформише (просветљује), а потом образује своје грађане – до продирања у њихов код, у њихову природу. Држава, а пре свега просвећена држава, овде наступа као програмер, који у друштво уграђује нови оперативни систем.

Како је либерализам напредовао, теорија нове демократије или глобализма почела је да се обликује. Њена суштина је да се националне државе укидају, са њима и ратови нестају, а сама агресивна и себична природа човека се мења уз помоћ социјалног инжењеринга, који човека преображава – претвара вука у овна. Левијатана више нема, а стари – војно-агресивни, вучји – хаос је укинут. Почиње хаос светске трговине, мешање култура и народа, токови неконтролисаних миграција, мултикултуралност, мешање свих и свачега у One World.

Али ово ствара нови хаос. Није агресиван, већ мекан, „нежан”. У овом случају, контрола се не поништава, већ се спушта на нижи ниво. Ако је власт (government), чак и у старој демократији, била изборна, али хијерархијска, вертикална структура, сада је реч о владавини (governance) или „управљању“, када власт улази у контролисани субјект, стапајући се са њим до неразлучивости. Не цензура, већ аутоцензура. Не контрола одозго, већ самоконтрола. Тако се вертикални Левијатан плазмира у хоризонту расутих атомских појединаца, улази у сваког од њих. То је хибрид хаоса (природног стања) и Левијатана (универзалне рационалности).

У ствари, тако је Кант размишљао о грађанском друштву. Универзално је преливено у атоме, и сада није спољашња инстанца, а сопствени индивидуални ум просвећеног грађанина зауставља сопствену агресивност и умирује сопствени егоизам. Дакле, насиље се ставља у особу. Хаос дели не власт и масе, не државе међу собом, већ самог човека. Ово је ризично друштво (Risikogeselshcaft) Улриха Бека – опасност сада долази из њега самог и сопствене шизофрене дуалности, која постаје норма. Тако долазимо до шизо-индивидуе, носиоца посебног хаоса нове прогресивне либералне демократије. Уместо да штети другима, либерални „хаотик” штети себи, бори се сам са собом, разбија и цепа. Операције промене пола и, уопште, промоција сексуалних мањина су правац.
Опционост пола, слобода његовог избора, супротставља два аутономна идентитета у једној те истој индивидуи. Џендер политика омогућава да се „хаотично“ у потпуности одвија.

Али ово је посебан хаос, лишен формализације у виду агресије и рата.

„Хаотично“ као људска норма нове демократије

Тај поредак нове демократије Запад настоји да наметне човечанству. Глобализам инсистира на трговачком хаосу (слободном тржишту) у комбинацији са ЛГБТ+ идеологијом, која нормативизује расцеп унутар појединца, постулира „хаотично“ као антрополошки модел. При томе се претпоставља да су рационалност и забрана агресије већ укључени у „хаотично” – кроз масовну демонизацију национализма и комунизма (пре свега у совјетској, стаљинистичкој верзији).
Испоставља се да је униполарни свет и одговарајући глобални поредак поредак прогресивног хаоса. То није чисти хаос, али није ни ред у пуном смислу те речи. Ово је „управљање“ (governance), које има тенденцију да се развија хоризонтално. Дакле, теза о Светској влади испада превише хијерархијска – левијатанска. Исправније је говорити о Светском Управљању, Светском Управљачу, који је невидљив, имплицитан.

Жил Делез је с правом истакао да је у ери класичног капитализма слика кртице оптимална: капитал невидљиво ради на поткопавању традиционалних – предмодерних – структура и гради сопствену хијерархију. Новој демократији више пристаје слика змије. Њена флексибилност и њени обрти указују на прикривање моћи која је ушла у атомизовану масу светских либерала. Сваки од њих појединачно је носилац спонтаности и хаотичне непредвидљивости (бифуркације). Али истовремено је у њих уграђен крут програм који предодређује читаву структуру жеље, понашања, постављања циљева – као фабрика са радним машинама жеља. Што је атом слободнији у односу на сазвежђе, то трајекторија његовог кретања постаје предвидљивија. Управо на то је мислио Путин када је у одломку о Шигаљеву цитирао Зле духе Достојевског: „Почињем са апсолутном слободом и завршавам са апсолутним ропством“. Левијатан као глобални идол, људски свемогући демон више није досадан, пошто либерални појединци постају мали „левијатани“ – узорни „хаотичари“, ослобођени религије, имања, нације, рода.

Пацифисти иду на фронт

У којој мери је овај Локов хаос миран? Дотле док не наиђе на алтернативу – односно на ред. Штавише, може се говорити о поретку самог Запада, па чак и о старој демократији у Хобсовом духу (ово се заједнички може назвати трампизмом или старим либерализмом) и, у још већој мери, о другим врстама поретка, углавном недемократским, које Запад заједнички назива „ауторитаризмом”, под тим подразумевајући режиме Русије, Кине, многих арапских земаља итд. Свуда видимо друге артикулације реда које се отворено и експлицитно супротстављају хаосу.

И ево једне занимљиве ствари: суочен са опозицијом, пацифистички либерални ново-демократски Запад полуди (goes mad) и постаје изузетно милитантан. Да, демократије се не боре једна против друге, већ напротив, рат мора бити немилосрдан против недемократских режима. Само „хаотичар“ без родног и другог колективног идентитета је личност, бар личност у прогресивном схватању. Све остало су назадне непросвећене масе на којима почива вертикални поредак – или цинични Левијатан, или још аутономније и аутаркичне верзије поретка. И они морају бити уништени.

Пост-поредак

Тако униполарни свет улази у одлучујућу битку са мултиполарним управо зато што је униполарност врхунац целокупног поретка уопште, замењујући га пост-поретком – Новим светским хаосом. Интернационализација агресије и шизо-цивилизација „хаотика“ могући су само када у свету не постоје границе – нације, државе, „левијатани“, односно поредак као такав. И док то није случај, пацифизам остаје изузетно милитантан. Трансродне особе и перверзњаци добијају униформе и одлазе у есхатолошку битку са противницима хаоса.

Гадарински свињски хаос

Све ово баца на СВО, цивилизацијски рат Русије са Западом, против униполарности и за мултиполарност, ново концептуално светло. Агресија је овде вишедимензионална и има различите нивое. С једне стране, Русија доказује свој суверенитет, што значи да прихвата владавину хаоса у међународним односима.

Хтели ми то или не, ово је прави рат, чак и ако га Москва не признаје. Москва оклева с разлогом: ово није класични војни сукоб две националне државе, ово је нешто друго – ово је битка мултиполарног поретка против униполарног хаоса, а територија Украјине је управо овде концептуална граница. Украјина није ред, није хаос, није држава, није територија, није нација, није народ. Ово је концептуална магла, филозофска супа у којој се одвијају фундаментални процеси фазног прелаза. Свашта се може родити из ове магле, али до сада је ово суперпозиција различитих хаоса, по чему је овај сукоб јединствен.

Ако Русију и Путина сматрамо реалистима, онда је СВО наставак битке за јачање суверенитета. Али то имплицира реалистичку тезу о хаосу међународних односа и отуда о легитимацији рата. Нико не може забранити истински сувереној држави да нешто учини или не учини, јер би то било у супротности са самим концептом суверенитета.

Али Русија се очигледно бори не само за национални поредак против глобалистичког контролисаног хаоса, већ и за мултиполарност, односно право различитих цивилизација да граде своје поретке, односно да својим методама превазилазе хаос.

Дакле, Русија се бори против Новог светског хаоса управо због самог принципа поретка – не само свог, руског, већ поретка као таквог. Другим речима, Русија настоји да брани управо светски поредак, насупрот западној хегемонији, која је хегемонија интернализованог хаоса, односно глобализма.

Плакат колаборационистичке Украјинске устаничке армије из Другог светског рата

И још једна важна тачка. Сама Украјина је чисто хаотичнa творевинa. И не само сада – Украјина је у својој историји територија анархије, зона у којој је владало „природно стање“, Украјинац је Украјинцу вук. И још више, он је Московљану или Пољаку вук. Украјина је природна регија анархистичких слободних људи, непрекидно ходајуће поље, где атомизоване аутономије траже профит или авантуру, а да нису ограничене било каквим оквиром. Украјина је такође хаос, одвратни, нељудски и бесмислен. Неуправљив и тежак. Хаос побеснелих свиња и њихових девојака.
То су гадаринске свиње, у које су ушли демони протерани Христом и јурнули у бездан. Судбина Украјине – као идеје и пројекта – своди се на тај симбол.

СВО – рат полисемантичког хаоса

Стога не чуди што су се управо у Украјини сукобиле различите врсте хаоса. С једне стране, глобални контролисани хаос Запада нове демократије подржавао је и оријентисао украјински „хаос“ у њиховој конфронтацији са руским поретком. Да, овај поредак је до сада само обећање, само нада. Али Русија се с времена на време понаша управо као њен носилац. Говоримо и о Империји, и о мултиполарности, и о фронталној конфронтацији са Западом. Али, најчешће је овај вектор обучен у форму суверенитета (реализма), што је омогућило СВО.

Не треба губити из вида дубоки продор Запада у руско друштво – хаос у самој Русији има своју озбиљну подршку, што подрива руски вектор за оригиналност и одржавање сопственог поретка. Пета и шеста колона у Русији су присталице западног хаоса. И оштре и разграђују вољу државе и народа за Победом у СВО.

Дакле, Русија у СВО, као приоритет на страни реда, понекад делује по правилима хаоса, које намеће и Запад (Нови светски хаос), и природа самог непријатеља.

Руски хаос

Руски хаос

Руски хаос. Он је тај који мора да победи стварањем Руског поретка.

И последње. Руско друштво носи у себи један хаотичан принцип. Али ово је још један хаос – руски хаос. И овај хаос има своје карактеристике – своје структуре. То је супротност Новом светском хаосу либерала, јер није индивидуалистички и материјалистички. Такође се разликује од тешког, меснатог, телесно-садистичког хаоса Украјинаца, који природно рађа насиље, тероризам и кршење свих норми човечанства.

Руски хаос је посебан, он има свој код. И овај кодекс се уопште не поклапа са државом, структуриран је потпуно независно од ње. Овај руски хаос најближи је изворном грчком – то је празнина између Неба и Земље, која још ничим није испуњена. Ово није толико мешавина зараћених семена ствари (као код Овидија), већ ишчекивање нечег великог – рођења Љубави, испољавања Душе.

Руси су народ припремљен за нешто што се још није у потпуности испољило. И управо такав посебан хаос, испуњен новом мишљу и новим делом, руски народ носи у себи.
За такав руски хаос оквир модерне руске државности је уски, па чак и смешан. Носи у себи зрнце неке незамисливе велике немогуће стварности. Руске „трепераве звезде“ [Ничеов израз, прим. прев].

А чињеница да СВО укључује не само државу, већ и сам руски народ, чини све још сложенијим и сложенијим. Запад је хаос. Украјина је хаос. Руски народ је хаос. Запад има ред у прошлости, ми имамо ред у будућности. И ови елементи поретка мешају се у битку хаоса – фрагменти поретка прошлости, елементи будућности, обриси алтернатива, аспекти пројеката у сукобу.

Није ни чудо што СВО изгледа тако хаотично. Ово је рат хаоса, са хаосом, за хаос и против хаоса.

Руски хаос. Он је тај који мора да победи стварањем Руског поретка.

Аутор: Александар Дугин

Превод: Редакција ИК Catena mundi

Оригинал текста: Геополитика.ру/Carthago delenda est

Наручите књигу из прилога и добићете на поклон часопис Летопис Матице српске